Kedy je najlepší čas na kúpu či predaj nehnuteľnosti? Teraz!

Kedy je najlepší čas na kúpu či predaj nehnuteľnosti? Teraz!

Počas minulého roka dosiahli ceny nehnuteľností svoje historické maximá a keďže rástli aj ceny hypoték, situácia na realitnom trhu sa začala meniť. Vysoký záujem o kúpu vlastnej nehnuteľnosti vystriedal nezáujem z dôvodu vysokých cien, pretože hypotéku, dofinancovanie a kúpu nehnuteľnosti si už nemohol dovoliť takmer každý, ako tomu bolo doposiaľ. Ochladzovanie realitného trhu na seba nenechalo dlho čakať.

Pokles cien nehnuteľností

Od začiatku tohto roka sme na realitnom trhu zaznamenali pokles cien bytov. Podľa Národnej banky Slovenska klesla priemerná cena za meter štvorcový už v prvom kvartáli o 105 eur na sumu 2556 eur. Tento trend poklesu pokračoval a v polovici roka bola priemerná cena za meter štvorcový už len 2498 eur. Najvýraznejší pokles cien bol zaznamenaný v Banskobystrickom kraji, kde dvojizbové byty dosiahli medziročný pokles cien až o 43 000 eur.

Vplyv hypoték na ceny nehnuteľností

Na ceny nehnuteľností má najväčší vplyv zdražovanie hypoték. Rast úrokových sadzieb hypotekárnych úverov v kombinácii s príliš vysokými cenami nehnuteľností spôsobil prepad dopytu a vďaka tomu v súčasnosti ceny nehnuteľností klesajú. Vývoj situácie je však nepredvídateľný, aj keď je predpoklad, že v najbližších mesiacoch budú ceny naďalej klesať.

Prečo je teraz ten správny čas na kúpu či predaj?

Vzhľadom na súčasný stav realitného trhu je práve teraz ideálny čas na kúpu nehnuteľnosti. Ponuka je obrovská, ceny aktuálne klesajú, avšak nie "každý" dosiahne na hypotekárny úver, ako tomu bolo ešte donedávna. Preto ak máte k dispozícii vlastné finančné zdroje alebo reálny prísľub úveru z banky, odporúčam využiť túto príležitosť a investovať do kúpy nehnuteľnosti, pretože máte v rukách veľmi silný nástroj na ďalšiu úpravu ceny vo váš prospech. A nikto nevie s určitosťou predpovedať, kedy sa pokles cien zastaví a nastane ich opätovný nárast. V každom prípade - z dlhodobého hľadiska je kúpa nehnuteľnosti stále považovaná za výhodnú investíciu.

V prípade predaja nehnuteľnosti je zase výhodou, že napriek obrovskej ponuke realít tieto bývajú značne nadhodnotené a veľmi často v nie dobrom stave. Každá nehnuteľnosť sa dá výhodne predať, pokiaľ sa na predaj náležite pripraví a odprezentuje. Správnym nastavením predajnej stratégie môžete dokonca docieliť výrazný záujem s následnou možnosťou jej predaja formou aukcie a tým pádom aj navýšenia jej výslednej ceny. A pokiaľ predajom získané finanie obratom investujete napríklad do inej nehnuteľnosti, cenové výkyvy pre vás nehrajú až tak významnú rolu.

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť, kontaktujte ma prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie