Byty sa dnes predávajú fakt rýchlo. Ako sa mám pripraviť a neprísť o výhodnú kúpu?

Byty sa dnes predávajú fakt rýchlo. Ako sa mám pripraviť a neprísť o výhodnú kúpu?

Zabezpečeniu svojho vlastného bývania predchádza množstvo práce. Od vyhľadania vhodnej nehnuteľnosti, cez potrebné administratívne úkony až po jej získanie a nasťahovanie sa, dokáže pretiecť veľa vody. Celý tento proces môže trvať mesiace a niekedy aj roky. Existuje možnosť, ako neprepásť prípadnú výhodnú kúpu, či získať vlastné bývanie rýchlejšie?

Je ňou plánovanie.

Rozhodovať sa musíte rýchlo, premýšľať dôkladne

Spravidla investujeme do vlastného bývania raz alebo dvakrát za život, preto je potrebné mať všetko dobre premyslené a najmä zvládnuté. Pri finančnom plánovaní je potrebné počítať aj s tým, že na získanie vlastnej nehnuteľnosti potrebujete určitý čas.

Ceny nehnuteľností na Slovensku rastú, medziročný nárast priemerných cien stúpol od minulého roku až o 11,9%, čo predstavuje značný nárast. Napriek tomu sú podmienky získania hypotekárnych úverov stále veľmi výhodné a ich počet sa neustále zvyšuje.

Počuli ste o úverovom certifikáte?

Pokiaľ na kúpu nemáte výlučne vlastné finančné zdroje a plánujete kúpu nehnuteľnosti formou hypotéky, je potrebné mať aspoň určitú časť vlastných finančných zdrojov na dofinancovanie úveru. Pri výbere banky treba okrem porovnávania úrokovej sadzby brať ohľad aj na fixáciu a poplatky, ktoré priamo súvisia so získaním úveru.

Správne posúdenie vašich finančných možností dnes môže zabezpečiť hypotekárny certifikát, ktorý vám vystavia viaceré banky na Slovensku. Týmto dokumentom banka potvrdí, že na základe informácií o vašich príjmoch a výdavkoch vám je ochotná poskytnúť hypotekárny úver v konkrétnej výške. Takýto certifikát sa vydáva na dobu určitú, niektoré banky na 1, niektoré na 3 mesiace. Počas tohto obdobia ste si viacmenej istí, že sľúbený úver na kúpu máte bez problémov vo vrecku.

Získate presnú predstavu o vašich možnostiach pri kúpe nového bývania, zjednodušíte si nákup ešte nepostavenej novostavby alebo sa môžete na rýchlu a výhodnú kúpu pripraviť dopredu - nehnuteľnosti s atraktívnym pomerom lokalita/cena sa totiž na trhu veľmi neohrejú.

Plánovanie rozpočtu na zariadenie pomôže výrazne ušetriť

Pri kúpe nehnuteľnosti je dôležité myslieť aj na to, že bude potrebné financovanie prípadných stavebných úprav a samozrejme aj kúpu zariadenia. Dôležité je spraviť si vopred plán toho, čo potrebujete kúpiť nevyhnutne, urobiť si dôkladný prieskum všetkých dostupných možností a najmä cien.

Aj keď to celé znie možno banálne, verte mi, že takéto plánovanie je veľkou pomocou, ktorú oceníte nielen pri zariaďovaní vášho vysnívaného bývania, ale hlavne v budúcnosti, keď vám okrem nákladov na bežný život pribudnú aj nemalé splátky hypotekárneho úveru.

 

Ak sa Vám článok páčil, alebo si myslíte, že by mohol byť prospešný pre niekoho z Vašich priateľov či známych, zdieľajte ho.

Máte otázky ohľadne kúpy, predaja či prenájmu nehnuteľnosti? Napíšte mi, alebo mi jednoducho zavolajte. Nič za to nedáte.

Milan Šiška - Váš osobný realitný maklér

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie