Za prestavbu alebo rekonštrukciu si tento rok o dosť priplatíte.

Za prestavbu alebo rekonštrukciu si tento rok o dosť priplatíte.

Rekonštrukcia bytu či stavba domu sa môže tento rok vyšplhať do naozaj vysokých súm. Ceny stavebných materiálov prudko rastú a preto pokiaľ chcete rekonštruovať, je na mieste začať premýšľať nad rozpočtom a do prerábky sa pustiť ideálne čím skôr. Ceny niektorých materiálov sa totiž zvyšujú takmer každý týždeň.

Ak ste sa už rozhodli pre rekonštrukciu, určite vám odporúčam dobre si zvážiť svoje finančné možnosti, porovnať ceny materiálov, stavebných prác a pre istotu svoj rozpočet navýšiť minimálne o 20 %. Ceny stavebných materiálov idú totiž stále hore a kým dôjde k ich reálnemu nákupu, môžu sa predtým preverené ceny veľmi ľahko zmeniť.

Pri zvažovaní možností financovania rekonštrukcie existuje niekoľko spôsobov, ako ho zabezpečiť. Ak vás tlačí čas a nemáte dostatok vlastných finančných zdrojov, najrýchlejším spôsobom je zobrať si spotrebný úver, ktorý môžete získať už za niekoľko minúť do výšky maximálne 35 000 Eur aj bez dokladovania, s maximálnou dĺžkou splatnosti osem rokov. Pri vyšších sumách sa však toto klientom nemusí vyplatiť, nakoľko doba splatnosti je síce kratšia, vďaka vysokým úrokom však preplatia až tisíce eur.

Ďalším spôsobom financovania je účelový hypotekárny úver na rekonštrukciu, ktorý sa oplatí už pri výške 5 000 Eur, kde sa úroková sadzba pohybuje vo výške približne jedno percento. Úver je tak vďaka dlhšej dobe splatnosti lacnejší. Suma, ktorá je ušetrená na splátke, sa tak môže využiť na mimoriadnu splátku, prípadne na investíciu do nehnuteľnosti, alebo úver splatiť rovnako za osem rokov ako keby splácal spotrebný úver. Táto možnosť klienta môže vyjsť oveľa lacnejšie.

Jednou z možností je aj získanie úveru prostredníctvom stavebnej sporiteľne, kde klient získa nižší úrok ako pri spotrebnom úvere. Pri tejto možnosti však klientovi vzniká povinnosť dokladovať všetky financie použité na prerábku nehnuteľnosti vo forme bločkov a faktúr.

Najlepšou možnosťou je, samozrejme, financovať rekonštrukciu s použitím vlastných zdrojov. Ak má klient voľné financie, nie je to problém, no taktiež nie je úplne namieste minúť napríklad celú svoju finančnú rezervu.

Ak sa teda chystáte prerábať, je vhodné si financovanie dobre premyslieť, prípadne sa poradiť so svojim finančným poradcom, ktorý vám navrhne najvhodnejšie riešenie financovania.

 

Páčil sa Vám tento článok? Alebo si myslíte, že by mohol byť užitočný pre niekoho z Vašich známych?

Zdieľajte ho.

Prajem Vám pekný deň.

Milan Šiška - Váš osobný realitný maklér.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie