Za cenový rozdiel pri 3-izbovom byte v priebehu kvartálu by ste si kúpili nové auto!

Za cenový rozdiel pri 3-izbovom byte v priebehu kvartálu by ste si kúpili nové auto!

Situácia s nehnuteľnosťami na bývanie v súčasnosti nie je dobrá, reálnych ponúk je málo a ak sú, tak sú pre bežného človeka cenovo nedostupné. Okrem toho len za posledné mesiace požadované ceny nehnuteľností stúpli až natoľko, že za cenový rozdiel pri trojizbovom byte by si ľudia mohli kúpiť aj nové auto. Dokedy bude takýto stav pokračovať?

Národná banka Slovenska to nedávno povedala jasne. Len v štvrtom kvartáli minulého roku narástli ceny nehnuteľností o viac ako 22 percent. A to v priemere na 2 262 eur za meter štvorcový.

Ak by sme si zvyšovanie cien premietli do praxe, tak v polovici roku 2021 stál meter štvorcový bytu vo väčšom meste necelých 2000 eur, koncom minulého roku to bolo už vyše 2500 eur. Cena toho istého trojizbového bytu v súčasnosti je vyše 175-tisíc eur, kým v lete 2021 to nebolo ani 140-tisíc. Rozdiel tak je viac ako 35-tisíc.

Nízke úroky = vysoký dopyt

Slováci zháňajú nehnuteľnosť na kúpu aj kvôli nízkym úrokovým sadzbám na hypotékach.

Aj keď tieto začali od januára postupne rásť, do konca marca sa stále držali na veľmi nízkej, všeobecne dostupnej úrovni. Nové hypotéky mali v marci 2022 priemernú úrokovú sadzbu 1,03 percenta. V tomto sú zahrnuté aj konsolidačné úvery, ktoré tvorili vo februári a marci väčšinu poskytnutých hypoték.

V Českej republike už úroky rásť začali a to až na úroveň zhruba troch percent. Ak by úrokové sadzby hypoték narástli nad určitú hranicu, napríklad 4 – 5 % p.a., mohli by sme u nás očakávať podobný trend ako v Česku, kde pri takto drahých hypotékach opadol záujem o úvery na kúpu, avšak dramaticky narástol počet žiadostí o úvery na rekonštrukcie nehnuteľností.


Čo môžeme v najbližšej dobe očakávať?

Vyhliadky analytikov nie sú vôbec dobré. Keďže úrokové sadzby hypoték v 2. štvrťroku ďalej rastú a slovenská ekonomika v dôsledku efektov vojny na Ukrajine v tomto roku rekordne spomalí, dá sa očakávať aj istý pokles dopytu po hypotékach.

Okrem toho nezabúdajme, že aj tolerancia a trpezlivosť záujemcu o kúpu nehnuteľnosti má voči cenám na trhu určité limity. Ak vezmeme do úvahy fakt, že cena 50 ročného 3-izbového bytu je v priemere už viac ako 2500,- Eur/ m2 a na jeho modernizáciu je potrebná investícia ďalších 30 – 40 tisíc, tak si ľahko spočítame, že si za tie peniaze môže dovoliť kúpiť menší pozemok a dať si postaviť úplne nový dom o podobnej výmere podlahových plôch. A ak si vie niektoré stavebné práce zrealizovať svojpomocne, finančná úspora môže byť výrazná.

O rozdieloch v kvalite bývania v takomto prípade azda nemusíme nijako polemizovať.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie