Oplatí sa investovať do renovácie domu /bytu/ pred jeho predajom?

Oplatí sa investovať do renovácie domu /bytu/ pred jeho predajom?

Ak sa chystáte predávať nehnuteľnosť, mali by ste prehodnotiť, či je vhodné niektoré jej časti renovovať, alebo nie. Niektoré renovácie totiž môžu kupujúcich, ktorí majú radi odlišný štýl, aj odradiť od kúpy. Kam sa teda investovať oplatí a ktoré vylepšenia neprinášajú návratnosť, ako by ste si predstavovali?

Pokiaľ sa spoliehate na vlastnú intuíciu, mali by ste sa aspoň poradiť napríklad s realitným agentom, ktorý má s predajom nehnuteľností skúsenosti. Ten vaše nápady s inováciami pred predajom dokáže rozumne usmerniť, poskytne vám informácie ohľadom preferencií kupujúcich či podmienkach na trhu vo vašej lokalite, dá vám know-how o tom, ako a čo efektívne prerobiť tak, aby ste neboli v konečnom dôsledku v strate.

Namiesto výmeny nábytku je vhodné zamerať sa viac na funkčnosť nehnuteľnosti. Investujte do vecí, ktoré zvýšia celkovú hodnotu bývania pre ďalších majiteľov, ako napríklad výmena elektrických rozvodov, inštalatérske práce či oprava strešnej krytiny alebo rôzne bezpečnostné prvky. Toto sú renovácie, ktoré v konečnom dôsledku dokážu značne zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti a budúci majiteľ nebude mať stres z veľkých opráv či úprav, ktoré by ho po kúpe čakali. Takáto investícia je síce o niečo vyššia, no oplatí sa minimálne z dôvodu, že jej návratnosť je takmer istá.

Menšia investícia býva do opráv, ktoré jednoducho a rýchlo zvládnete urobiť aj vy. Také vymaľovanie spraví skvelý refresh a nehnuteľnosť vyzerá oveľa lepšie. Nemusíte pritom maľovať celé miestnosti, svoje úsilie investujte skôr do bodových opráv viditeľných miest. Rovnako je to aj s podlahami v miestach, kde je opotrebenie prirodzenou súčasťou, aj drobné úpravy namiesto výmeny celej podlahy sú určite vítané.

Pokiaľ sa na vašej nehnuteľnosti nachádzajú praskliny, nemusí hneď ísť o životu nebezpečné javy. Mnohé prasklinky sú spôsobené tým, že každá stavba si potrebuje “sadnúť” a v priebehu doby sú trhlinky prirodzené, najmä z dôvodu, že stavba pracuje. Pokiaľ však neviete rozlíšiť, ktoré trhliny sú bežné a ktoré už musia byť odborne upravené, nakoľko môžu ohrozovať statiku, dajte nehnuteľnosť radšej skontrolovať odborníkom.

Každopádne do renovácie nehnuteľnosti je pred predajom vhodné vložiť len toľko úsilia, aby sa investícia skutočne vyplatila. Avšak hlavne s citom, aby prípadný záujemca nemal pocit, že sa mu snažíte zakryť vážne vady a nedostatky, kvôli ktorým by mohla byť vaša nehnuteľnosť neobývateľná.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manžel, otec a starý otec.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie