Nízke úrokové sadzby sú minulosťou. Budú hypotéky novým luxusom?

Nízke úrokové sadzby sú minulosťou. Budú hypotéky novým luxusom?

Už niekoľko rokov sme si mohli užívať nízke úrokové sadzby pri hypotekárnych úveroch, no aktuálne sa situácia zmenila a trendom je opäť ich výrazný nárast. Ceny hypoték rastú, úrokové sadzby sa rozhodla zvýšiť aj Európska centrálna banka, čo nie je pre spotrebiteľov dobrou správou. Hypotéky tak pravdepodobne zdražejú ešte viac a stanú sa luxusom, ktorý si už nebude môcť dovoliť každý, ako tomu bolo doposiaľ.

Výška ceny hypotéky rastie najmä kvôli rastúcej inflácii, ktorá už dosiahla dvojciferné číslo a pravdepodobne bude rásť aj v budúcom roku. Toto sa deje najmä kvôli aktuálnej situácii na svetovom trhu s energiami, ktorá sa razantne zmenila hlavne z dôvodu vojnového konfliktu na Ukrajine ale aj kvôli oživovaniu svetovej ekonomiky po pandémii, čoho dôsledkom je aj zvyšovanie cien koncových produktov, ako je napríklad aj stavebný materiál. 

Prvé vlastné bývanie sa tak pre mnohých stane nedostupným alebo len veľmi ťažko dostupným.

V súčasnosti je rastúci trend úrokov veľmi rýchly a zmeny prichádzajú takmer na mesačnej báze. Ak plánujete stavať, rekonštruovať či kupovať nehnuteľnosť hlavne z úverových zdrojov, mali by ste sa s úverom poponáhľať. Od roku 2021 totiž narástli úrokové sadzby už o viac ako 100%. Aj preto je v súčasnosti výhodné, ak si aktuálnu úrokovú sadzbu úveru zafixujete na čo najdlhšie obdobie, ideálne aspoň na 5 rokov. Dĺžka doby fixácie je podmienená hlavne výškou dlžnej sumy a dĺžkou splatnosti úveru.

Ak sa vaše mesačné splátky hypotéky výrazne navýšili, je možné to riešiť refinancovaním hypotéky v inej banke alebo predĺžením doby fixácie v súčasnej banke. O všetkých možnostiach je však potrebné diskutovať s vašim finančným poradcom, ktorý má o aktuálnej situácii na finančnom trhu komplexný prehľad a bude vám vedieť poradiť pre vás to najlepšie riešenie.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie