Môže cudzinec na Slovensku získať nehnuteľnosť do vlastníctva?

Môže cudzinec na Slovensku získať nehnuteľnosť do vlastníctva?

Na Slovensku žije množstvo cudzincov, ktorí sem prichádzajú napríklad za prácou. S tým je spojená otázka bývania. Pokiaľ sú u nás len dočasne, využívajú prevažne bývanie v prenájmoch. Čo však v prípade, že na Slovensku zostanú, prípadne si založia rodinu? Je možné, aby cudzinci, ktorí nemajú slovenské občianstvo, nadobudli vlastníctvo k nehnuteľnosti?

Z Migračného informačného centra IOM sa dozvedáme, že cudzinci môžu na území Slovenskej republiky nadobúdať nehnuteľnosti bez ohľadu na to, či majú na Slovensku udelený pobyt alebo nie. Cudzinec môže, až na niektoré výnimky, nadobudnúť takmer akúkoľvek nehnuteľnosť.

Nehnuteľnosťami sú byty, domy, garáže, záhrady, pozemky a iné stavby spojené so zemou pevným základom.

Cudzinec nemôže nadobudnúť takú nehnuteľnosť, ktorej nadobúdanie obmedzujú osobitné predpisy (napr. zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku).

Poľnohospodársky pozemok nemôže do vlastníctva nadobudnúť občan ani fyzická osoba s pobytom alebo právnická osoba so sídlom v takom štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje nadobúdať vlastníctvo k poľnohospodárskemu pozemku občanom Slovenskej republiky, fyzickým osobám s pobytom v Slovenskej republike ani právnickým osobám so sídlom v Slovenskej republike.

Toto obmedzenie sa ale nevzťahuje na:

  • dedenie poľnohospodárskeho pozemku
  • členské štáty Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru, Švajčiarsko, ani na štáty, pre ktoré to vyplýva z medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná.

Za poľnohospodárske pozemky sa považuje orná pôda, chmeľnice, vinice, sady, trávne porasty, ktoré sú trvalé a záhrady. Obmedzenia pri nadobúdaní pozemkov sa nevzťahujú na pozemky iné ako s poľnohospodárskym využitím menšie ako 2000 metrov štvorcových, pozemky priľahlé k stavbe, či záhrady a poľnohospodárske pozemky v zastavanom území obce.

Na nadobudnutie vlastníctva nehnuteľnosti je potrebné, aby cudzinec požiadal o vklad do katastra tak, ako aj ostatní občania Slovenskej republiky. Návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností musí obsahovať identifikačné údaje, ktoré vyžaduje Katastrálny zákon a adresa doručovania musí byť na území Slovenska.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie