Kúpa nehnuteľnosti v zahraničí je lákavá investícia. Na čo si treba dať pozor?

Kúpa nehnuteľnosti v zahraničí je lákavá investícia. Na čo si treba dať pozor?

Mnohých láka investovanie do realít nielen na Slovensku, ale populárnymi sa stávajú aj nehnuteľnosti v zahraničí. Apartmán či dom pri mori je obľúbeným spôsobom, ako spojiť príjemné s užitočným. Takto investované úspory sa nestratia a ani sa neznehodnotia kvôli inflácii. Mať vlastné bývanie v obľúbenej dovolenkovej destinácii a ešte k tomu aj čosi zarobiť vďaka prenájmu počas dovolenkovej sezóny je lákavá predstava. Hoci to znie ako dokonalý plán, môžu sa objaviť aj riziká.

Ceny nehnuteľností na Slovensku za posledné obdobie výrazne narástli a hoci sa rast cien koncom roka viac menej stabilizoval, prišli vysoké úroky na hypotékach. Slováci však aj napriek tomu majú stále záujem o investovanie do nehnuteľností a dokonca sa zvýšil záujem o nehnuteľnosti v zahraničí.

Do nehnuteľností v zahraničí investujú najmä ľudia, ktorí majú dostatok vlastných financií. Ak sa rozhodnete ísť do takejto kúpy, treba byť opatrný a ponuku si dôsledne preveriť, aby ste sa nestali obeťou podvodu, prípadne nezaplatili viac, ako je potrebné. Problém môže nastať v prípade, ak maklér nepozná všetky legislatívne aspekty danej krajiny či spôsob fungovania katastra a ide mu primárne o predaj. Pokiaľ sú s nehnuteľnosťou nejaké problémy, po predaji ich musí často riešiť nový majiteľ. Ak je nehnuteľnosť zadlžená, prípadne sú tam nejasnosti ohľadne platieb za energie, treba sa o týchto skutočnostiach informovať ešte pred samotnou kúpou, inak sa investícia môže nepríjemne navýšiť.

Najčastejšie chyby pri kúpe zahraničnej nehnuteľnosti vychádzajú z nesprávnej zmluvnej dokumentácie. Všetky zmluvy o prevode vlastníctva a postupy sa riadia zákonmi krajiny, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza a preto treba klásť dôraz na správnosť všetkých zmlúv ešte pred samotným podpisom. Dodatočné zmeny sa totižto robia veľmi ťažko, nakoľko je potrebné mať vôľu a písomný súhlas všetkých zmluvných strán.

Problémy však môžu robiť aj platby za energie. Kým u nás neplatičov po niekoľkých výzvach odpoja od energie, vody či plynu, inde to tak byť nemusí. V niektorých krajinách pri neplatení energie nie sú odpojené a len rastie dlh za nedoplatky. Pred podpisom zmluvy je preto dôležité, aby ste mali dôkaz o tom, že nehnuteľnosť nemá žiadne nedoplatky na energiách, aby ste sa vyhli nepríjemnému prekvapeniu.

Taktiež je dôležité preveriť, či sa na nehnuteľnosť nevzťahujú vecné bremená. Netreba zabúdať, že ak sa rozhodnete nehnuteľnosť v zahraničí prenajímať, pravdepodobne budete musieť platiť dane, odvody, poplatky za odvoz smetí či iné lokálne poplatky v závislosti od krajiny a lokality. Ďalší problém môže byť aj geopolitická situácia a jej vývoj či jazyková bariéra. V neposlednom rade treba počítať s nákladmi na správu nehnuteľnosti, keďže v čase jej prenajímania budete pravdepodobne potrebovať správcu, ktorý zastreší úkony týkajúce sa administratívy a starostlivosti o vašu nehnuteľnosť.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie