Koľko peňazí môžete skutočne požadovať za svoju nehnuteľnosť?

Koľko peňazí môžete skutočne požadovať za svoju nehnuteľnosť?

Jedným z najviac emocionálne nabitých okamžikov v živote človeka je predaj nehnuteľnosti. Nehnuteľnosť je často spojená so spomienkami, vlastným úsilím a investíciami do úprav, ktoré sme v priebehu rokov vykonali. Niet preto divu, že keď príde čas na určenie jej ceny, mávame prehnané očakávania.

Pravidelne sa stretávam so situáciou, keď ľudia očakávajú za svoju nehnuteľnosť vyššiu čiastku, ako je jej skutočná hodnota. Každý by mal mať realistické predstavy o tom, koľko môže za svoj dom, byt či pozemok pri predaji požadovať. Jedným z kľúčových faktorov v tejto oblasti sú emócie a spomienky majiteľov, ktoré zasahujú do objektívneho posúdenia trhovej hodnoty ich majetku. V tomto článku vám priblížim, prečo sa niekedy tieto odhady od reality tak líšia.

Aký je rozdiel mezi očakávanou a skutočnou cenou?

Prvým krokom k správnemu uršeniu ceny je pochopenie pojmu trhovej hodnoty. Trhová hodnota je čiastka, ktorú by bol potenciálny kupujúci, pri dodržaní všetkých podmienok, ochotný zaplatiť. Túto cenu si však neurčuje predávajúci ani kupujúci samostatne, je to cena určená dopytom a ponukou na aktuálnom trhu.

Je však potrebné zdôrazniť, že trhová hodnota nehnuteľnosti sa môže výrazne líšiť od ceny, ktorú si my ako vlastníci želáme za nehnuteľnosť získať. A to práve buď z emocionálneho dôvodu alebo z nedostatočnej znalosti realitného trhu a jeho aktuálnych trendov.

Vliv emócií na stanovenie ceny

Podľa rôznych štúdií a výskumov sú práve emocionálne faktory jednými z hlavných ovlivňujúcich aspektov tvorby cien nehnuteľností. Vlastníci často hodnotia svoju nehnuteľnosť na vyššiu cenu, ako je jej skutočná trhová hodnota. A to v dôsledku emocionálneho pripojenia k nehnuteľnosti a investíciám, ktoré do nej vložili.

Ak ste v priebehu rokov investovali veľa času, vlastnej práce a peňazí do úprav svojho domu, napríklad ste položili novú podlahu alebo postavili pergolu na záhrade, tak pre vás tieto zmeny znamenajú navýšenie hodnoty vašej nehnuteľnostii. Pre potenciálneho kupca to však môže byť len detail nijako nenarušujúci jeho pohľad na cenu.

Ako správne určiť cenu?

Správne stanovenie ceny je kľúčom k úspešnému predaju každej nehnuteľnosti. Mnohokrát sa vyplatilo obrátiť sa na odbornú pomoc realitného makléra, ktorý dokáže zistiť jej skutočnú trhovú hodnotu. V konečnom dôsledku by mala byť cena nastavená tak, aby čo najlepšie zodpovedala hodnote, akú nehnuteľnosť skutočne má.

Je úplne prirodzené, že chceme za svoj majetok dostať čo najviac. Mali by sme ale mať na pamäti, že naše očakávania nemusia zodpovedať realite na trhu. Je preto veľmi dôležité získať objektívny pohľad a kvalifikovaný odhad trhovej hodnoty našej nehnuteľnosti skôr, ako ju začneme ponúkať na predaj.

Pokiaľ máte pocit, že by ste ocenili názor odborníka pri určovaní ceny vašej nehnuteľnosti, neváhajte sa na mňa obrátiť prostredníctvom tejto stránky s vašimi kontaktnými údajmi. Teším sa na spoluprácu s vami!

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie