Energetický certifikát je pri predaji bytu či domu nevyhnutnosťou

Energetický certifikát je pri predaji bytu či domu nevyhnutnosťou

Predaj bytu či domu je proces, ktorý si vyžaduje množstvo administratívy. Jedným z nevyhnutných dokumentov, ktorý musí predávajúci vlastniť, je energetický certifikát. V tomto článku vám vysvetlím, prečo je tento dokument tak dôležitý a aké sú jeho výhody.

Čo je energetický certifikát?

Energetický certifikát je dokument, ktorý poskytuje informácie o energetickej náročnosti budovy. Tento certifikát je povinný pri predaji alebo prenájme nehnuteľnosti. Jeho platnosť je 10 rokov a musí byť vypracovaný autorizovanou osobou.

Podmienky certifikácie budov upravuje zákon č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov, ktorý bol novelizovaný zákonom č. 90/2020 Z. z. Zmeny nadobudli účinnosť od apríla 2020.  Mali by prispieť k tomu, aby mali vlastníci a potenciálni záujemcovia o prenájom a kúpu nehnuteľností prehľad o ich energetickej náročnosti.

Kto si musí objednať a zaplatiť energetickú certifikáciu budovy?

Vypracovanie energetického certifikátu si musia objednať a zaplatiť vlastníci budov. Vlastník budovy je povinný uchovávať energetický certifikát po celý čas jeho platnosti a

a) pri predaji budovy, alebo jej časti, odovzdať platný energetický certifikát novému vlastníkovi,
b) pri prenájme budovy, alebo jej časti, odovzdať osvedčenú kópiu energetického certifikátu jej nájomcovi.

Prečo je energetický certifikát dôležitý?

Jednoducho povedané, energetický certifikát poskytuje potenciálnym kupujúcim prehľad o tom, koľko budú musieť investovať do energií. Taktiež môže byť indikátorom toho, či je budova dobre izolovaná a či nebude potrebné v blízkej budúcnosti robiť ohľadne zateplenia bytového či rodinného domu veľké rekonštrukcie.

Budovy, ktoré sú podrobené certifikácii, sú podľa energetickej hospodárnosti zatriedené do energetických tried, podobne ako je to pri chladničkách a iných bielych spotrebičoch. Triedenie môže pomôcť vlastníkom, ale i záujemcom o kúpu nehnuteľnosti jednoducho zistiť, do akej miery je budova energeticky hospodárna, a teda či v nej platia alebo budú platiť za energiu viac alebo menej. Podľa toho sa môžu rozhodnúť, koľko za budovu budú pýtať pri predaji alebo koľko sú ochotní investovať pri kúpe.

Ako získať energetický certifikát?

Energetický certifikát môže vypracovať len autorizovaná osoba. Táto osoba musí mať potrebné vzdelanie a prax v oblasti energetiky. Po vypracovaní certifikátu ho musíte zaregistrovať na príslušnom úrade.

Aké sú výhody energetického certifikátu?

Energetický certifikát môže zásadne zvýšiť hodnotu vašej nehnuteľnosti. Kupujúci sú totiž ochotní zaplatiť viac za nehnuteľnosť, ktorá je energeticky úsporná. Taktiež vám môže ušetriť čas a peniaze, pretože vám poskytne prehľad o tom, kde by ste mohli ušetriť na energiách.

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť, kontaktujte ma prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie