Ceny nehnuteľností sa vyšplhali na nové maximá. Odborník radí, ako pri kúpe ušetriť až tretinu ceny

Ceny nehnuteľností sa vyšplhali na nové maximá. Odborník radí, ako pri kúpe ušetriť až tretinu ceny

Zdroj: TASR

Napriek covidovej situácii zdraželi nehnuteľnosti v celej eurozóne najviac za posledných 16 rokov. Nové projekty nepribúdajú, chýbajú stavební robotníci a ceny materiálov vyskočili o desiatky až stovky percent. Ponuka bývania je nízka, zatiaľ čo dopyt je extra vysoký. Výsledok? Ceny na realitnom trhu vystrelili prudko nahor. A zatiaľ to na zmenu tohto trendu veľmi nevyzerá.

Kde zaplatíte za byt najviac a kde najmenej?

Cenová 30-tka Realitného barometra mapuje ceny starších trojizbových bytov v tridsiatich vybraných mestách Slovenska s viac ako 20-tisícmi obyvateľmi. "Keďže s týmito bytmi sa najviac obchoduje, porovnanie v danom segmente umožňuje vytvoriť si realistický obraz o situácii na realitnom trhu," vysvetľuje hlavný analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický.

Najdrahšie byty v rámci Slovenska sú podľa očakávania v Bratislave, ďalej nasledujú Košice a trochu prekvapujúco Banská Bystrica. V Banskej Bystrici spomedzi krajských miest za posledné tri roky vystúpali ceny najviac, a to dokonca až o 72 %. "Dnes sa staršie trojizbové byty v Banskej Bystrici predávajú za 147-tisíc eur, t.j. približne za bratislavské ceny spred troch rokov," uviedol ďalej Kubrický.

V prvej desiatke najdrahších miest nájdeme aj tri mestá do 30-tisíc obyvateľov - Pezinok, Piešťany a Senec. Byty sú tam drahšie ako v niektorých krajských mestách. Naopak najmenej zaplatia záujemcovia o byt na južnom Slovensku, Hornej Nitre, Zemplíne či na Záhorí.

Napriek pandémii koronavírusu ceny v sledovaných mestách vzrástli medziročne ku koncu septembra v priemere o 13%. Najviac, až o 23%, sa zvýšili ceny v Trenčíne.

Cena bytu v hlavnom meste je až 3,2 krát vyššia ako v Lučenci, ktorý rebríček vybraných miest uzatvára.

Pod 100-tisíc eur už byt vo väčšom meste nekúpite

Najlacnejším slovenským mestom nad 50-tisíc obyvateľov je Martin s cenou 100 240 eur. Aj tam už záujemca musí za starší trojizbový byt s výmerou 70 m2 zaplatiť šesťmiestnu sumu. Spomedzi krajských miest je najmenej finančne náročná Nitra, kde na kúpu musíte zložiť 109 410 eur.

Ako pri kúpe ušetriť aj viac ako tretinu ceny

Ceny bytov trhajú tento rok ďalšie rekordy a podľa odhadov odborníkov nemožno v dohľadnom čase očakávať ich pokles. Aj pri kúpe nehnuteľnosti sa však dá v súčasnosti ušetriť značný obnos peňazí. Riešením môže byť, vďaka nižšej cene, voľba priľahlej obce alebo menšieho mesta s polhodinovým dojazdom do väčšieho mesta.

Ak si napríklad vyberiete pri kúpe bytu namiesto Žiliny Považskú Bystricu či Martin, ušetríte18, resp. 27%. Pokiaľ sa rozhodnete namiesto Nitry pre Šaľu alebo Topoľčany, bude úspora znamenať 32, resp. 27%. V prípade, že rezignujete na bývanie v hlavnom meste a dáte prednosť Sencu či Pezinku, ušetríte až 39 resp. 33%.

 

Ak sa Vám článok páčil alebo si myslíte, že by mohol byť prospešný pre niekoho z Vašich známych, zdieľajte ho.

Prečítajte si na mojich stránkach o nehnuteľnostiach viac. Nečakajte, kým niekde náhodou objavíte zaujímavé informácie, ale jednoducho sa vpravo hore prihláste k bezplatnému odberu článkov. Doba aj trh sa mení stále rýchlejšie a Vy budete mať aktuálne informácie vždy poruke. Nikdy neviete, kedy sa Vám môžu zísť.

Ďakujem za Váš čas a prajem Vám príjemný deň.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie