Bývať v novom rodinnom dome je lákavé. Ako si však vybrať ten správny pozemok pre stavbu?

Bývať v novom rodinnom dome je lákavé. Ako si však vybrať ten správny pozemok pre stavbu?

Výber toho správneho pozemku pod rodinný dom býva často ťažký oriešok. Nie je jednoduché nájsť vhodnú lokalitu, ktorá by spĺňala všetky kritériá na pozemok, ktorý bude stáť za tú investíciu. Sen o dokonalom mieste na bývanie tak môže byť trochu zložité splniť. Okrem samotnej ceny je potrebné dbať hlavne na kritériá, ktoré zabezpečujú kvalitu bývania, vzdialenosť do zamestnania, či dostupnosť samotných inžinierskych sietí. Veľa o pozemku môže prezradiť aj územný plán obce, rozloženie pozemku či dokonca geologická skladba podložia a typ pôdy.

Ponuka kvalitných pozemkov pod rodinné domy je v súčasnosti menšia ako dopyt a preto sa ceny v najžiadanejších lokalitách šplhajú do výšin. Najžiadanejšie sú pozemky v bezprostrednom okolí krajských a okresných miest. Ľudia začínajú viac vyhľadávať aj bývanie na vidieku, čo sa odráža na cene pozemkov aj tam.

Ak ste už váš vysnívaný pozemok objavili a vyhovuje vám jeho poloha, výhľad na okolie, vzdialenosť do obchodu, školy a zamestnania, ešte stále nemusíte mať vyhrané.

Overte si skutočnosti

Pred samotnou kúpou konkrétneho pozemku je dôležité overiť si hlavne právny stav nehnuteľnosti a teda, či súhlasí deklarované vlastníctvo, či nie sú na pozemku uvalené ťarchy, vecné bremená alebo práva tretích osôb, aby ste pri kúpe nezažívali nepríjmené prekvapenia. V prípade stavebného pozemku je potrebné priame napojenie na verejnú komunikáciu a dostupnosť inžinierskych sietí.

Pred kúpou pozemku pod rodinný dom si však určite najskôr overte, či je tento pozemok pre takýto účel aj skutočne určený a tiež, či sa v blízkej budúcnosti v danej lokalite neplánuje s výstavbou väčších projektov, ako napr. diaľnica alebo priemyselný park. Túto informáciu obdržíte na miestnom obecnom úrade, prípadne na príslušnom stavebnom úrade.

Dostupnosť inžinierskych sietí je jedna vec, ale ...

V ideálnom prípade by mal byť pozemok napojený na elektrinu, vodu, plyn, kanalizáciu a internet prostredníctvom optického kábla, pričom by tieto prípojky mali byť vyvedené ku hranici pozemku. Ak sa inžinierske siete nachádzajú niekde v blízkosti, ešte nemusí byť isté, či sa na ne môžete, z dôvodu ich aktuálnej dimenzie, aj skutočne pripojiť. Informácie o pripojení je potrebné si overiť priamo u dodávateľov a správcov sietí. Napojenie na všetky inžinierske siete značne zvyšuje hodnotu pozemku.

Pre vaše komfortné budúce bývanie je dobré si zistiť aj dostupnosť služieb v okolí, základná zdravotná starostlivosť, škôlka, základná škola, obchod, verejná doprava ...

Pokiaľ plánujete kúpu pozemku, je dobré poradiť sa aj s realitným maklérom, ktorý má o pozemkoch lepší prehľad a vie s určitosťou zistiť, čo vás pri kúpe čaká.

 

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie