Bývanie v prenájme je vo svete trendom. Aké sú jeho výhody?

Bývanie v prenájme je vo svete trendom. Aké sú jeho výhody?

Rodinný dom s malou záhradkou a bazénom, v kľudnej lokalite blízko mesta. Presne takýto sen má väčšina slovákov. Súčasná situácia však našepkáva, že si takýto sen nebudú môcť splniť, pokiaľ si nehnuteľnosť neprenajmú. A nakoniec - prečo nie? Bývanie v nájme má aj veľa výhod.

Celý rad signálov poukazuje na fakt, že ceny starších nehnuteľností budú na jednej strane klesať, avšak hypotekárne úvery budú zdražovať. Zároveň rastú životné náklady. Cesta k vlastnému bývaniu sa tak uzatvára pre čoraz väčšiu časť záujemcov a tí začínajú svoju pozornosť obracať práve k bývaniu v nájme.

Od začiatku roka stúpol dopyt po prenájme v niektorých regiónoch až dvojnásobne. Súčasne so záujmom o prenájom však rastie aj jeho cena. Je zrejmé, že v spoločnosti bude pribúdať tých, ktorí dlhodobo bývajú v prenajatej nehnuteľnosti. Čoskoro sa zbavíme predsudkov, že nájom je len krátkodobé a finančne nevyhojúce riešenie a zistíme, že takýto životný štýl má celý rad výhod.

Prenájom je nezáväzný

Prenájom vám dáva možnosť byt alebo dom relatívne rýchlo opustiť a uzatvoriť nájomnú zmluvu inde. Toto presne kopíruje aj zmeny v živote človeka. Najprv potrebujeme iba malý byt, pre rodinu sa hodí veľký dom a v dôchodkovom veku uvítame menší prízemný domček. Toto všetko môžeme mať plne k dispozícii aj bez celoživotných záväzkov.

Ľahko sa presťahujete, ak vám nebudú vyhovovať susedia, jednoducho zmeníte adresu, akonáhle získate lepšiu pracovnú ponuku aj o stovky kilometrov ďalej. Nebudete viazaní len na jednom mieste, váš život sa stane oveľa slobodnejší. Otvárajú sa tak väčšie možnosti cestovania ako v osobnom, tak aj v pracovnom živote.

Prenájmy sú lacnejšie

Bývanie v prenájme je výrazne lacnejšie ako bývanie vo vlastnej nehnuteľnosti. Aj keď sa v niektorých regiónoch môže zdať, že výška splátky hypotéky sa vyrovná cene za prenájom, musíme vziať do úvahy aj iné náklady, ako je poistenie, platby do fondu opráv, ale predovšetkým sú to investície spojené s údržbou a rekonštrukciou bytu či domu. Tie sa v priebehu rokov obvykle vyšplhajú až do niekoľkých desiatok tisícov.

Bez rizika straty hodnoty

Investícia do nehnuteľnosti je považovaná za bezpečnú investíciu, máte však skutočne záruku, že ceny budú naďalej rásť? Čo ak dnes kúpite byt a naplnia sa čierne scenáre o nadhodnotených predajných cenách a realitnej bubline? Čo ak to budete práve vy, kto kúpi byt, ktorý bude mať o dva roky len polovičnú hodnotu? Potom ho už bez straty nepredáte a banke budete musieť splácať drahý úver aj celé desiatky rokov. V prenájme vám takéto riziko nehrozí.

V rozvinutých krajinách prevažuje práve bývanie v prenájme, dáva ľuďom voľnosť a prispieva k lepšiemu uplatneniu na pracovnom trhu. A aj my sa radíme k rozvinutým krajinám.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie