Aký význam má preberací protokol

Aký význam má preberací protokol

Niekto by povedal, že predávajúci a kupujúci, prípadne prenajímateľ a nájomca, si jednoducho podpíšu medzi sebou zmluvy, odovzdajú kľúče od nehnuteľnosti a úloha je splnená. Dôležité je však nezabudnúť si nehnuteľnosť poriadne odovzdať a prebrať. A to formou protokolu. Pretože čo je napísané, to je dané.

 

V kúpnej, či nájomnej zmluve, sa väčšinou nespomína aj zariadenie, s ktorým sa nehnuteľnosť predáva/ prenajíma. Preberací protokol je však zápis o stave a o zariadení, či vybavení predmetnej nehnuteľnosti, ktorý taktiež obe zúčastnené strany podpisujú. A čo môžete do protokolu zapísať? A čo by v ňom určite chýbať nemalo?

 

V každom prípade by sme sa mali zamerať na stavy meračov – teplá voda, studená voda, elektrina, plyn, diaľkové merače tepla na radiátoroch. Ďalej sa zvyknú uvádzať počty kľúčov od nehnuteľnosti.

 

Pri prenájme zariadenej nehnuteľnosti urobíme podrobný súpis zariadenia. Je dobré si nechať do protokolu podpísať aj technický stav prenajímanej nehnuteľnosti. Predídete tak sporom o to, kto spomínané závady spôsobil. Natrhnuté linoleum v chodbe, nefungujúca skrinka na kuchynskej linke ... Môžete namietať, že sa jedná o banality. Nezabúdajte však, že rovnako ako ste byt prevzali, ho budete po čase majiteľovi vracať späť. A opäť sa bude podpisovať preberací protokol k nehnuteľnosti.

 

V prípade kúpy nehnuteľnosti samozrejme rovnako platí a ostáva urobiť odpis stavu meračov, uviesť počet kľúčov a tiež by sme mali minimálne spísať známe závady na nehnuteľnosti. Napríklad také, ktoré vznikli od doby uskutočnenia obhliadky záujemcom až po dobu odovzdania predmetu kúpy. Spomenuli by sme i napr. nevypratanú pivnicu a dátum, do ktorého pôvodný majiteľ tieto priestory vysťahuje. Ak nie je v kúpnej zmluve uvedené, spísali by sme aspoň zoznam cenného hnuteľného majetku (napr.: TV, chladnička a pod.), ktoré v byte po predaji zostanú a pôvodný majiteľ vás svojím podpisom ubezpečuje, že ho už chcieť nebude.

 

Suma sumárum, preberací protokol je zápis o stave nehnuteľnosti, ktorú ste dostali do svojho opatrovníctva. Nikto nemá rád papierovanie, ale riadne vyplnený a podpísaný protokol vám v budúcnosti môže ušetriť množstvo peňazí, strhnutých napríklad zo zábezpeky. A to len preto, že sa vám nechcelo riešiť jednu nefungujúcu umývačku riadu, lebo ju aj tak nebudete používať.

 

V prípade predaja nehnuteľnosti vás protokol môže ušetriť sporov o zamlčaných skrytých vadách na dome, pretože to, že sú steny vlhké a plesnivé, ste do preberacieho protokolu zapísali a kupujúci to svojím podpisom potvrdil.

 

Šiť horúcou ihlou sa nevypláca, rovnako ako robiť veci len na kolene. Trvajte na preberacom protokole, riadne všetko skontrolujte, spíšte, pozvite si k podpisu kľudne ďalších ľudí ako svedkov. Môžete sa tak vyhnúť množstvu problémov.

 

Správny realitný maklér toto všetko zaistí za vás aj so všetkými potrebnými náležitosťami.

V prípade otázok ma neváhajte kontaktovať.   

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie