Ako ovplyvní súčasný pandemický stav ceny nehnuteľností?

Ako ovplyvní súčasný pandemický stav ceny nehnuteľností?

Koncom minulého roku sa na slovensku konali dve veľké realitné konferencie – Reality Summit 2020 pod záštitou Realitnej únie slovenska a 7. realitná konferencia NARKS 2020, ktorú zorganizovala Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska.

Tentokrát sa obe konferencie z dôvodu aktuálnej Corona situácie konali online a nie je tajomstvom, že hlavnou – aj keď zďaleka nie jedinou témou, bola práve aktuálna situácia na trhu s nehnuteľnosťami, poznačená práve touto pre nás novou pandemickou skúsenosťou.

 

Až do marca minulého roku to vyzeralo tak, že developeri a stavbári zažívajú zlaté časy. Rástlo sa v každom segmente realitného trhu. Stačilo však pár dní a na trhu zavládla neistota. Čo sa vlastne stalo a aké dôsledky bude mať vírusová pandémia na ďalší vývoj na trhu? Zažili sme zemetrasenie alebo len neškodné otrasy?

Na tieto a ďalšie otázky prinieslo odpovede stretnutie developerov, stavbárov, projektantov, facility manažérov a realitných expertov a poskytol nám ucelený pohľad na situáciu na trhu, predstavil prístupy a riešenia najvýznamnejších hráčov a pomenoval trendy, ktoré budú ovplyvňovať vývoj na trhu v budúcom období.

Kľúčovou otázkou pre všetkých zainteresovaných bola a stále je, akým spôsobom ovplyvní uvedená situácia ceny nehnuteľností na slovenskom trhu. Po dôkladnej analýze, s porovnaním súčasnej situácie s finančnou krízou z roku 2008, sa všetci zhodli v názore, že tentokrát sa jedná o odlišnú situáciu a aj napriek opatreniam, ktoré nám aktuálne podstatne komplikujú život, nie je dôvod na pokles cien nehnuteľností.

 

Prečo je to tak?

V roku 2008 došlo ku kolapsu na svetovom finančnom trhu hlavne z dôvodu nafúknutia realitnej bubliny v USA, a to formou nekontrolovaného poskytovania hypotekárnych úverov. Obrovské množstvo spotrebiteľov nebolo schopné splácať svoje záväzky a systém skolaboval. Na základe následne prijatých opatrení sa však systém kontroly pri poskytovaní úverov sprísnil, čím postupne došlo k ozdraveniu systému.

Dnešná situácia je diametrálne odlišná – finančné domy dnes poskytujú hypoúvery za doteraz najnižšie úrokové sadzby, dokonca už môžeme počuť aj o zvažovaní mínusových úrokových sadzieb. Výstavba nových bytov je stále na nižšej úrovni, ako je dopyt po nich, staršie bytové domy prešli a stále prechádzajú modernizáciou, čím sa zvyšuje ich hodnota a predlžuje životnosť. V stavebníctve sa výrazne spomalila činnosť z dôvodu pandemických opatrení, čo taktiež ovplyvňuje ceny aktuálne ponúkaných nehnuteľností na bývanie a prenájom.

Ako dlho bude situácia ohľadne Covidu trvať, je otázne. Nikto nemá krištáľovú guľu na zodpovedanie otázky, kedy sa náš život dostane do normálu. Pokiaľ však stále zaberá kľúčový priemysel, ľudia z kancelárií vedia plnohodnotne pokračovať vo svojej práci aj z domu a demografická krivka narastá, stále tu bude dopyt po nehnuteľnostiach väčší ako je aktuálna ponuka.

A to zákonite generuje aj nárast ich cien.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie