Ako na predaj nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou?

Ako na predaj nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou?

Ste majiteľom nehnuteľnosti, ktorá je zaťažená hypotékou a chcete ju predať? Nebojte sa, aj takáto situácia sa dá riešiť. V tomto článku vám predstavím niekoľko možností, ako postupovať pri predaji nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou.

Čo je hypotéka a ako funguje?

Hypotéka je záložné právo na nehnuteľnosti, ktoré banka získava ako záruku za poskytnutý úver na kúpu nehnuteľnosti. V prípade, že klient nespláca úver, banka má právo nehnuteľnosť predať a získať tak svoje peniaze späť.

Novostavby bytových domov, tzv. developerské projekty, bývajú väčšinou financované bankou. Práve preto je až do vypredania bytov a ostatných priestorov celý takýto bytový dom zaťažený záložným právom. Banka po vyplatení časti úveru pri kúpe bytu vystavi na túto časť úveru takzvanú kvitanciu na zrušenie záložného práva k bytu. To zanikne výmazom na liste vlastníctva.

Ak chcete kúpu bytu v takejto nehnuteľnosti financovať úverom, kúpna cena a časť úveru developera sa vyplatia novým úverom kupujúceho a doplatkom z vlastných prostriedkov. Takáto situácia, kedy sa starý úver predávajúceho splatí novým úverom kupujúceho je bežnou praxou, no napriek tomu celú situáciu môžu skomplikovať administratívne úkony. Preto je vhodné obrátiť sa na odborníkov, ktorí už s takýmto procesom majú skúsenosti.

Ako predať nehnuteľnosť zaťaženú hypotékou?

Ak chcete predať vašu nehnuteľnosť, ktorá je zaťažená hypotékou, môžete ju predať aj s touto hypotékou. V takom prípade sa však musíte dohodnúť s kupujúcim a bankou, ktorá hypotéku poskytla. Kupujúci musí súhlasiť s prebratím hypotéky a banka musí schváliť prenos hypotéky na kupujúceho ako nového dlžníka. Administratívne úkony týkajúce sa prenášania hypotéky sú časovo náročnejšie, nakoľko je potrebné vyžiadať od banky vyčíslenie zostatku úveru, ktoré býva väčšinou k termínu mesačnej splátky úveru.

Takýto spôsob predaja je ale málo zaužívaný. Oveľa častejšie sa zostávajúca nesplatená časť pôvodného hypotekárneho úveru predávajúceho uhradí novým úverom kupujúceho a vzniknutý finančný rozdiel prináleží predávajúcemu.

Pre rýchly a bezproblémový predaj nehnuteľnosti je však najvýhodnejšie predávať ju "čistú", bez hypotéky a záložného práva veriteľa. V prípade, že nemáte dostatok finančných prostriedkov na splatenie hypotéky, môžete sa obrátiť na realitného makléra, ktorý vám pomôže nájsť kupujúceho, ktorý bude ochotný prebrať vašu hypotéku, alebo zabezpečí všetky potrebné formality a úkony pri refinancovaní vášho úveru úverom kupujúceho.

Kontaktujte ma

Ak sa chcete dozvedieť viac o predaji nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou, kontaktujte ma prostredníctvom mojej webovej stránky. Rád vám pomôžem s administratívnymi úkonmi a poradím vám, ako najlepšie postupovať pre úspešný a výhodný predaj vašej nehnuteľnosti.

Milan Šiška, RSc.
Autor: Milan Šiška, RSc.

V oblasti realít pracujem už od roku 1998.

Špecializujem sa na Banskú Bystricu a okolie, bežne však realizujem predaje nehnuteľností aj v iných regiónoch slovenska.

Práca realitného makléra si vyžaduje neustále vzdelávanie sa a sledovanie nových trendov doma aj v zahraničí a ich následnú aplikáciu do praxe s cieľom poskytnúť klientom čo najkvalitnejšie realitné služby.

Profesionálne fotografie, videoprehliadky, 3D sken, homestaging, písanie článkov, ponuka cez moderné technológie a sociálne siete, aukcie, to je len krátky súpis činností dnešného realitného makléra. Okrem toho musí byť realiťák aj dobrým psychológom, právnikom, finančným konzultantom, obchodným manažérom, reklamným mágom, architektom, stavbárom, záhradníkom, atd..

Ja som okrem toho aj manželom, otcom a starým otcom.

Za každým predajom, či prenájmom nehnuteľnosti, sa skrýva niekoľko ľudských príbehov. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. 

Na týchto stránkach nájdete okrem mojej aktuálnej ponuky aj články a realitné tipy, pomocou ktorých máte možnosť získať hlbší pohľad do sveta realít. A až nastane čas, kedy sa budete rozhodovať o predaji, kúpe či prenájme, budete o pár dobrých krokov pred ostatnými.

Máte nejaké otázky? Neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem aj osobne nezáväzne pri dobrej káve.

Milan Š.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie